Alexandra Maria Bocșe, consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale, a afirmat, la emisiunea GÂNDUL GREEN, că pădurile joacă un rol foarte important în ceea ce privește reducerea riscului de dezastre naturale care vor fi cauzate, în viitor, de schimbările climatice. În acest context, cercetătoarea a precizat că în raportul la nivel de țară privind limitarea impactului schimbărilor climatice sunt propuse soluții bazate pe natură.
„În ceea ce privește măsurile de adaptare la schimbările climatice, ne putem referi, de exemplu, la zona de spații verzi în orașe, care reduc efectul de insulă de căldură urbană. Măsuri de adaptare se referă, de exemplu, și la noi norme în ceea ce privește construcția de drumuri sau de clădiri care să permită utilizarea infrastructurii de transport și în condiții de temperatură mai ridicată.
Noi propunem acolo soluțiile bazate pe natură și ne uităm la faptul că natura poate să joace un rol foarte important în procesul de adaptare și atenuare. Este bine cunoscut rolul pădurilor – de exemplu, în captarea carbonului – dar pădurile joacă un rol foarte important și în ceea ce privește reducerea riscului de dezastre naturale care pot și vor fi cauzate, în viitor, de schimbările climatice”, a afirmat Alexandra Maria Bocșe.
Alexandra Maria Bocșe a menționat că specialiștii care au contribuit la realizarea acestui raport „nu au lucrat doar la nivel teoretic, ci chiar s-au implicat în dezvoltarea unor proiecte legate de soluțiile bazate pe natură”.
„Avem în Grupul de Lucru specialiști din zona academică, specialiști de renume și în zona de economie, în zona de finanțe, nu sunt doar puncte de vedere care vin dintr-o zonă academică aridă. Din zona de ONG, de asemenea, am avut reprezentanți ai unor organizații care au implementat proiecte și au un parcurs de implementare de proiecte în România. Nu au lucrat doar la nivel teoretic, ci chiar s-au implicat în dezvoltarea unor proiecte legate de soluțiile bazate pe natură. Eu aș spune că soluțiile pe care le propunem au o dimensiune care ține de concret, pentru că venim chiar cu exemple.
În ceea ce privește creșterea accesului la energie la un preț adecvat pentru consumatorii care nu au acces la rețeaua electrică sau la rețeaua de gaz, noi propunem acolo, foarte concret, utilizarea de kit-uri care să includă, de exemplu, panouri solare, baterii pentru stocarea energiei, pentru a crea pentru această categorie de cetățeni un acces larg la energie, chiar dacă nu sunt racordați, în momentul de față, la diferite rețele”, a explicat Alexandra Maria Bocșe.
Întrebată dacă raportul include și educația printre soluțiile de mediu, cercetătoarea a precizat că „la Cotroceni se lucrează pe această temă”, iar „președintele Klaus Iohannis este foarte preocupat”.
„Tema schimbărilor climatice, limitarea schimbărilor climatice constituie o prioritate pentru președintele Klaus Iohannis, similar cu tema educației, de altfel. În acest raport ne-am uitat la zona educațională din perspectiva nevoii de a pregăti generațiile care sunt acum în școală, în formare, pentru locurile de muncă ale viitorului.
Deci există această dimensiune în raport, nevoia de a alinia la tranziția climatică programele de studii și, de asemenea, în raport, există măsuri legate de domeniul cercetare – nevoia de a impulsiona cercetarea, dezvoltarea, inovarea, pentru a reuși să producem bunuri și servicii verzi și a capitaliza și economic, cât de mult putem, de pe urma tranziției verzi”, a menționat Alexandra Maria Bocșe.